Een zaal vol betrokken deelnemers. Zo zag de grote zaal van de Stadkamer er op 8 maart 2023 uit. Het indrukwekkende programma draaide om het thema ‘Kom uit je bubbel’ en speelde in op #metoo en #hearmenow. Heftige onderwerpen, zo gaf dagvoorzitter Angeline Miedema aan.

De inleiding werd verzorgd door wethouder Dorrit de Jong. Zij vertelde over haar bezoek aan een gratis sport- en taalklas voor vrouwen in Wijkcentrum Holtenbroek. benadrukte dat een laagdrempelige activiteiten en onderlinge solidariteit hard nodig zijn. Vrouwen, ook in Zwolle, blijven te maken hebben met achterstelling en geweld. Ze riep de aanwezigen op om in de komende verkiezingen te stemmen op een vrouw.

De organisatoren bouwden voort op het thema huiselijk, seksueel en/of grensoverschrijdend gedrag, dat zij met de expositie Hear me Now al eerder hadden geintroduceerd. De jaarlijkse Maria Milatz-lezing, dit keer uitgesproken door raadslid Luna Koops, ging in op femicide, vrouwenmoord.

Een indrukwekkend programma onderdeel was het voorlezen van een brief door Jolanda. Zij schreef deze brief aan haar broer, die haar als kind seksueel misbruikte. De verwarring en woede spatte ervan af…

De jonge theatermaker Yael Korse speelde haar productie ‘Ik ben oké’. Dit is een solovoorstelling gebaseerd op haar persoonlijke ervaring: ze werd aangerand in een park van Zwolle. De voorstelling over seksueel geweld wil taboes doorbreken: veel vrouwen houden het voor zich en kunnen er niet over praten. “We moeten dit gesprek wel met elkaar aangaan. We moeten hierover leren praten zonder oordeel en met empathie”, aldus Yael.

Er was muziek van Juliette Veneman, die akoestisch een paar prachtige nummers zong. Nieuwe Zwollenaar Brechtje Roos maakte voor Vrouwendag een prachtige livestream. In Luisterlab Furioso (over pittige musiciennes en dito muziek) licht ze toe waarom vrouwelijke componisten en musici zo weinig serieus worden genomen. Daar is volgens haar één specifieke reden voor die alleen voor vrouwen op het podium geldt. Wereldwijd. Naast andere redenen als het gebrek of toegankelijk zijn van onderwijs en de macht van de man die voor alle vrouwen tellen. Onterecht, wat de speellijst met onder andere Hildegard von Bingen (11e eeuw, componist en veelkunner), Saskia Laroo (Nederlandse trompettiste-jazz van nu) en Mercedes Sosa (Argentijnse grootheid) aantoonde.

Alle aanwezigen kregen een fluitje met kaartje met daarop een QR code waarmee gratis de audiotour ‘Zwolse Vrouwen om van te houden’ kon worden gedownload. Liesbeth Toet, vrijwilliger bij het ZVP, lichtte toe waarom voor een fluitje was gekozen. Vrouwen mogen niet langer stil zijn, legde ze uit. Dus fluit, zing, schreeuw, tegen straatintimidatie, seksueel geweld en ander onrecht waarmee vrouwen nog altijd te maken krijgen.

Kortom, een indrukwekkend programma, dat nog lang nagonsde bij de bezoekers.