De audiotour ‘Zwolse vrouwen om van te houden’ is in de lucht. De eerste deelnemers werden bij Het Vrouwenhuis getrakteerd op glaasjes Zwols Blauwhandje en Gezusters Greve-biertjes.

De audiotour kan gratis worden gedownload. Het is een initiatief van het Zwols Vrouwenplatform, Stadsmuseum Anno en Festivalplatform Zwolle Unlimited. De route is 1,6 kilometer lang en begint en eindigt bij museum Anno op de Melkmarkt. Coördinator Lucia de Vries: “Historische vrouwen zijn de talk of the town. We hopen dat met deze audiotour de vergeten vrouwen uit de roemruchte geschiedenis van Zwolle nóg vaker voor het voetlicht komen te staan. Want dat is hard nodig, willen we de geschiedenis meer divers en betekenisvol maken.”

De route is gebaseerd op de populaire Vrouwenwandeling Zwolle die het Zwols Vrouwenplatform in juni 2022 presenteerde. Tijdens de wandeling ‘ontmoeten’ deelnemers een rijkbedeelde bierbrouwersdochter, een feministe van het eerste uur, een ter dood veroordeelde moordenares, een schilderes, een rijke begijn en een soldaat die eigenlijk een vrouw is. Een soort historische speeddate dus.

Daarnaast krijgen deelnemers informatie over de positie van vrouwen in Zwolle door de eeuwen heen. De audiotour werd ingesproken door verteller Rob Bults en zes Zwolse vrijwilligers.

De route kan gratis worden gedownload vanaf de site van Zwolle Unlimited: https://zwolleunlimited.nl/audiotours/