Op 8 maart 2022 stelde het Zwols Vrouwenplatform een levend vrouwenstandbeeld op op de Grote Markt. Het standbeeld bestond uit elf historische vrouwen. Met het standbeeld willen we de gemeente Zwolle oproepen meer aandacht te schenken aan de dappere, creatieve, ondernemende en maatschappelijk betrokken vrouwen van Zwolle van toen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van educatieprogramma’s, straatnamen en standbeelden/kunstwerken. Bekijk dit leuke filmpje van dit bijzondere standbeeld.

Maar hoe kwam het levend standbeeld tot stand en wie waren die fantastische deelnemers?

Voor het standbeeld werkten we samen met Theaterbureau Ventura Kampen. Zij zorgden voor de prachtige historische kostuums en de begeleiding. Daarnaast teamden we met docent/fotograaf Ursula van de Bunte en haar CIBAP studentes. Het historisch onderzoek werd verricht door Lucia de Vries.

Ontmoet de vrouwen

 

Aleida Greve werd gespeeld door Roos van der Meulen.

Ik ben Aleida Greve, dochter van een bierbrouwer. Ik ben niet getrouwd en sta bekend als de ‘rijkste vrouw van Zwolle’.

Ik schrijf geschiedenis omdat ik na de dood van mijn vader de bierbrouwerij van de familie bestier. En ik laat mijn huis aan de Melkmarkt na aan arme oude vrouwen en vrijsters. Die mogen er tot hun dood gratis wonen.

 

 

Margaretha werd gespeeld door Fleur van der Most.

 Ik ben Margaretha, Hanze koopvrouw.

Als mijn man op reis is naar de Oostzee om hout en graan te kopen zorg ik ervoor dat het bedrijf blijft draaien. Ik bezoek de jaarmarkten om onze producten te verkopen.

 

 

 

Michiel van Antwerpen werd gespeeld door Ilse Nijenkamp.

Ik ben Michiel van Antwerpen, geboren als vrouw en nu soldaat in het leger.

En ik schrijf geschiedenis omdat ik als vrouw in een mannenleven ben gestapt. Ik kon nl als vrouw geen werk vinden en kreeg geen greintje respect. Ik ben getrouwd met mijn vriendin Cornelia. Ik hoop nog lang als vermomd als man door het leven te gaan. Een heerlijk bestaan, vol vrijheid en avontuur.

 

Jacomina Jannes werd gespeeld door Kyra Wesselink.

Ik ben Jacomina Jannes, 29 jaar oud en moordenares van mijn man en twee kinderen.

Zin: Ik voel me zo bang en verward. Er wordt gezegd dat ik mijn hele gezin met een mes heb doodgestoken! En nu ben ik ter dood veroordeeld. Op 24 mei gaan ze me martelen en levend radbraken. Zeg me alsjeblieft dat het niet waar is!

 

Maria Chalon werd gespeeld door Liesbeth Toet.

Ik ben Maria Chalon, toneelspeelster.
Ik schrijf geschiedenis omdat ik in voorstellingen van de Amsterdamse Schouwburg speel. Ik verdien een gulden per optreden en moet zelf voor mijn kleding zorgen. ’s Zomers spelen we op kermissen in het land. Het liefst speel ik in Zwolle, waar mijn geliefde woont.

 

 

 

Moeder Stanislaus werd gespeeld door Anouk van de Werfhorst.

Ik ben Moeder Stanislaus. Ik ben geboren in een rijke familie maar koos voor de gelofte van armoede, maagdelijkheid en gehoorzaamheid.

Ik wijd mijn leven aan God en de armen en de zieken. Tijdens de laatste cholera epidemie stond ik dag en nacht aan het bed van doodzieke mensen. Dat brengt mij levensgeluk.

 

 

Amoene van Haersolte werd gespeeld door Robine van Slooten.

 Ik ben Amoene van Haersolte, barones en schrijfster.

Ik heb veel boeken geschreven, daar ben ik enorm trots op. Mijn gezondheid is niet best en ik lig vaak in het ziekenhuis. Schrijven houdt me in leven. Ik heb pas de allereerste PC Hooft-prijs gewonnen, best een prestatie toch?

 

 

Maria Milatz werd gespeeld door Romy Uildriks.

 Ik ben Maria Milatz, fysiotherapeute en activiste. Ik ben ongetrouwd en wijdt mijn leven aan vrouwenrechten.

En ik schrijf geschiedenis omdat ik strijd voor het kiesrecht voor vrouwen in kerk en politiek. Korsetten, daar moet ik niks van hebben. Meisjes en vrouwen moeten letterlijk in beweging komen, dat is goed voor zowel lichaam als geest.

 

 

Carina Bouman werd gespeeld door Eke Tibben.

Ik ben Carina Bouman. Ik ontvang beroemde dichters en schrijvers in mijn huis.

In mijn salon artistique ontvang ik schrijvers en kunstenaars uit het hele land. In de oorlog konden ze bij me onderduiken en op adem komen. Mijn Zwolse huis is een eiland met bruggen naar alle Europese steden.

 

 

Betsy Hengeveld werd gespeeld door Femke Kuiper.

Ik ben Betsy Hengeveld, de eerste vrouwelijke dokter van Zwolle.

Toen ik als jonge dokter in Zwolle kwam te werken heb ik eerst een consultatiebureau voor baby’s opgezet. Daarna heb ik het Rode en Groene Kruis opgezet. Ik wordt ’s nachts nogal eens uit bed gebeld maar mijn werk geeft me veel voldoening.

 

 

Dolle Mina werd gespeeld door Linde Gelissen.

Ik ben een Zwolse Dolle Mina. Ik sta op de barricades voor vrouwen.

Ik verander de geschiedenis. Tot voor kort werden wij thuis en in de politiek niet gehoord. Op straat waren we ons leven niet veilig. Maar dat gaat nu veranderen!