Zet 8 maart 2022 alvast in je agenda, want dan is het Internationale Vrouwendag!

Hoewel we het aantal deelnemers waarschijnlijk moeten beperken nodigen we je uit alvast de volgende activiteiten te noteren:

10.30 Levend Vrouwenstandbeeld op Grote Kerkplein

14.30 Debatprogramma ‘De stad is een vrouw’

16.15 Opstellen en ondertekenen van Manifest ‘Meer vrouw in de stad’

16.30 Borrel

Achtergrond

Vrouwen maakten lang geen geschiedenis. Ook in Zwolle zijn historische vrouwen grotendeels onzichtbaar. Zij zijn nauwelijks terug te vinden in de Canon en in biografieën. In de openbare ruimte zijn ze, op een groep vrouwenstraatnamen na, vergeten. Dit ondanks het feit dat Zwolle op elk terrein en in elke tijdsperiode bijzondere powervrouwen heeft gekend!

Het project ‘[on]ZICHTBARE VROUWEN’ van hetZwols Vrouwenplatform wil vrouwen (opnieuw) zichtbaar maken. Hiermee herstellen en verdiepen we het (zelf)beeld van vrouwen en versterken we hun participatie in de samenleving. Met dit project willen we bovendien een bijdrage leveren aan de Sustainable Development Goals 5, 10, 11, 16 en 17.

Het levend vrouwenstandbeeld vertegenwoordigt de Zwolse historische vrouwen die we willen eren en herdenken. Zij worden tevens gepresenteerd in de historische vrouwenwandeling die we later dit jaar lanceren.

Het debatprogramma ‘De stad is een vrouw’ wordt gevoerd door een dertigtal fysieke deelnemers en vele andere vrouwen die via een livestream meedoen. We discussiëren over de rol van vrouwen binnen de herinneringscultuur, vrouwvriendelijk stadsontwerp en de rol van veiligheid hierin. Onder de deelnemers bevinden zich studenten, politici, professionals als architecten en historici en stadmakers. Het debat wordt afgesloten met het opstellen en ondertekenen van het Manifest ‘Meer vrouw in de stad’. Dit wordt op een later tijdstip aangeboden aan het College van B en W.

Meld je nu aan! Stuur een mailtje naar info@zwolsvrouwenplatform.nl