Ook zo genoten van ons Digitaal Vrouwencafé van gisteravond? Wij in elk geval wel! Je kunt nog even naborrelen door de livestream met Dolle Maria-lezing door Rabia Madarun hier te bekijken, het filmpje Ik ben Maria Milatz te bekijken of het gedicht van Sarah Lucassen hieronder nog eens na te lezen.

Sarah Lucassen - Spoken word poetry

Onder mijn nagels kriebelt iets
De neiging om te spreken
Onder mijn nagels kriebelt iets
en de angst onder mijn huid
Ik heb mijzelf vaak afgevraagd
Of het verschil maakt als een vrouw zich uit
Of de invloed van mijn woorden
wordt beïnvloed door geslacht
Over hoe ik voor de dag kom
Ook daarover heb ik nagedacht
Over fysiek en over of mijn verschijning
de waarheid ooit heeft aangetast

Onder mijn nagels kriebelt iets
Werp een blik op de natuur
Zie de vrouw, omarm haar imperfecties
Haar naaktheid en haar rondingen
Reis met me door de tijd
dan hechten we verwondingen

Van zij die offers maakten
Klappen vingen
Voor alle ingeslikte zinnen
Voor alle neergebogen blikken
Voor slappe spieren, voor het stikken
in een té strak korset, voor pijn
van hen, die er voor hebben gezorgd
Dat ik ben- wie ik ik vandaag wil zijn

Onder mijn nagels kriebelt iets
Probeer de focus te verleggen
Vandaag de dag hebben ook vrouwen
in ons land het voor het zeggen
Zij die vasthouden aan intuïtie
We zien wel wie het laatst lacht
Neem een duik in het verleden
en het hart raakt vol van daadkracht
Mijn onderbuik, ze vraagt om aandacht

Om of ik wil en blijf vertrouwen
op het doorzettingsvermogen
van ons vrouwen.

We vernoemden de Dolle Maria lezing naar Maria Milatz (1872-1935), een Zwolse feministe uit de eerste feministische golf. Als voorzitter van de Vereniging voor Vrouwenkiesrecht nodigde ze Alette Jacobs uit om in Zwolle te komen spreken. Ook vocht ze voor kiesrecht in de kerk en tegen het korset. Een echte heldin, wat ons betreft! Deze foto’s tonen de strijd voor het kiesrecht in Zwolle, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.