Was je op Vrouwendag 2021 ook bij het Digitaal Vrouwencafé en was je benieuwd naar het stapeltje boeken dat naast presentator Linda Tiesman lag? Hierbij ons lijstje van meest inspirerende boeken voor vrouwen (op dit moment).

Damn, Honey

DAMN, HONEY is een toegankelijk feministisch platform, opgericht door founding mothers Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen. Hun uitgangspunt? Kunnen doen waar je zelf zin in hebt. Die boodschap dragen ze uit in hun boeken DAMN, HONEY en Heb je nou al een vriend?, de tweewekelijkse podcast en het Instagramaccount @damnhoneyhetboek.

1001 vrouwen

1001 vrouwen (bestaande uit twee delen!) is een goudmijn van verhalen over opmerkelijke, krachtige en inspirerende vrouwen, samengesteld door historica Els Kloek. Je vindt veel biografieën ook online op het Digitaal Vrouwenlexicon.

We Should All Be Feminists

We Should All Be Feminists is een essay van de Nigeriaanse auteur Chimamanda Ngozi Adichie. Het essay is bewerkt naar de gelijknamige TEDx talk, die meer dan zes miljoen keer is bekeken.

Vrouwen op avontuur / Vrouwen op ontdekkingsreis

Vol enthousiasme beschrijft Wolf Kielich de levens van bijzondere vrouwen op avontuur. Zeer inspirerend, ook in coronatijd!

Verwende prinsesjes

In dit boek veegt Elma Drayer de vloer aan met het zogenaamde feminisme van de Nederlandse vrouw. Verwende Prinsesjes ontrafelt deze en andere sprookjes waarin Nederlandse vrouwen collectief lijken te geloven.

Foto:  Bethany Laird, Unsplash

Well-Behaved Women Seldom Make History

Historica en bedenker van een van de populairste slogans van het feminisme, Laurel Thatcher Ulrich, verkent wat het betekent voor vrouwen om geschiedenis te schrijven.

Kenau en Magdalena

Historica Els Kloek is al jaren gefascineerd door deze twee heldinnen van eigen bodem. In Kenau en Magdalena zet ze de historische feiten op een rij en volgt ze het proces van verering en verguizing.

Alles wat ik niet kan zeggen

Radicaal eerlijk, dapper en onsentimenteel schrijft Emilie Pine over de taboes in een gewoon leven. De meest uiteenlopende vrouwen herkennen zich in haar verhaal, wat verklaart waarom dit debuut vanuit het niets een enorme bestseller werd

Mannen

Het is niet de sekse, maar eerder de rol die mannen krijgen opgelegd. Grayson Perry onderzoekt op een originele manier waar mannelijkheid om draait en hoe verandering daarin beter is voor de wereld.

Witte onschuld

Gloria Wekker beschrijft hoe media de beeldvorming over zwarte mannen en vrouwen bepalen, en schrijft over het gebrek aan kennis over ras in de Nederlandse academie en politiek.