Else-Adriaans

Ruim achthonderd vrouwen breiden netwerk in Zwolle uit

ZWOLLE – Meer dan achthonderd vrouwen zijn donderdagavond 8 maart samengekomen om Internationale Vrouwendag te vieren op de vmbo-locatie van de Thorbecke Scholengemeenschap in Zwolle. Stichting Zwols Vrouwen Platform (ZVP) heeft de bijeenkomst georganiseerd. Tijdens de avond met als thema ‘Vrouw op reis’ hebben veel verschillende Zwolse vrouwen elkaar ontmoet, wat ook het doel is van de stichting.

 Door Else Adriaans

De honderdste editie van de Internationale Vrouwendag in Nederland vond donderdag 8 maart plaats. Iedere stad gaf zijn eigen invulling aan de dag, zo ook de stad Zwolle. Het ZVP, een paraplu-organisatie van verscheidene Zwolse vrouwenorganisaties, hield voor de derde keer een bijeenkomst met als doel vrouwen met elkaar te verbinden. “Samen vieren we feest en ontmoeten we elkaar. Samen zorgen we ervoor dat iedereen zich in deze Zwolse gemeenschap thuis voelt”, zegt voorzitster Janny Holwerda over het samenzijn.

Het thema van de bijeenkomst was ‘Vrouw op reis’. Deze gedachte kwam naar voren in de diverse workshops en lezingen die verspreid over het hele gebouw werden gegeven. Richtingaanwijzers wezen bezoekende vrouwen naar onder meer de wereld van de schoonheid, van naald en draad en van werk en ondernemers. Het was druk en dat was bij de workshops goed te merken. Zo zat de workshop van Anne van Delft, verhalenvertelster van 2011, tot vier keer toe helemaal vol.

Volgens Henriëtte Heeringa, bestuurslid van het ZVP, heeft de drukte geen problemen opgeleverd. “Er waren dit jaar meer dan achthonderd vrouwen aanwezig, terwijl dat er twee jaar geleden vijfhonderd waren en vorig jaar zevenhonderd. De avond is soepel verlopen. Volgend jaar hoop ik dat we de duizend halen.”

Dat de bijeenkomst is geslaagd, is volgens Heeringa te danken aan de inzet van 120 vrijwilligsters, allemaal vrouwen. Marieke van Bolderen was één van die vrijwilligers. Zij gaf die avond gratis workshops in het maken van gedichten van elf woorden, genaamd ‘Elfjes’.

Tevens stond zij model voor de verschillende posters die aan de muren hingen. Van Bolderen: “Ik ben gedichtenmakelaar en ik ben via mijn bedrijfje eigenlijk in het wereldje van zakelijke vrouwen terechtgekomen. Via via ben ik uiteindelijk bij dit evenement beland.” Over haar bijdrage aan de Vrouwendagbijeenkomst zegt ze: “Ik ondersteun het doel van het ZVP en daarnaast komt deze avond de naamsbekendheid van mijn bedrijf ten goede. Hier worden netwerken uitgebreid.”

Safa Alamir en haar dertienjarige dochter Amani waren ook bij het evenement aanwezig om contacten te leggen met andere vrouwen. “Het is gezellig en iedereen is heel open”, zegt het tweetal. Bezoekster Renée van den Munckhof beaamt dit: “De sfeer is fijn, vrouwen onder elkaar. Het is leuk dat hier geen enkele man te bespeuren is.”

Bestuurslid Heeringa vindt het mooi om te zien dat zoveel verschillende groepen vrouwen, van autochtone en allochtone afkomst, samenkwamen en participeerden. “Ik heb ongelooflijk veel kleur gezien. Er ontstond interactie en dat is ook precies de bedoeling van het ZVP.”