Kirsten Notte

8 verhalen over 8 maart internationale vrouwendag

Marja roept dat ze wel wat minder beweging zou willen hebben in haar leven. In haar indoor skicentrum was net de diepvries ontdooid, zo maar zonder reden.Heeft ze anderhalf uur staan schoonmaken. We lachen om de herkenbaarheid van het voorval. Maar ze snapt mijn vraag wel. Mensen geven haar beweging. Als ze een mailtje krijgt van een tevreden klant die bedankt voor de lessen, dan weet ze waar ze het voor doet. Ze geeft skilessen om mensen van hun angst af te helpen, zodat ze weer met hun familie op sneeuwvakantie kunnen gaan. Laatst stond ze met haar man met haar jongste zoon naar de twee skilessen te kijken die haar zoons aan het geven waren, aan twee kanten in het centrum. Dan is ze trots. Ze runt niet zomaar een bedrijf, het is echt een familiebedrijf.

Ze is even stil. Wat brengt haar in beweging? Rachel is 14 en samen met haar moeder op de vrouwendag. Knutselen en creatief bezig zijn, vind ze erg leuk. Ze heeft een verhaal geschreven over ene meisje dat moest verhuizen. Dat meisje weigerde om mee te gaan en trok in bij een beroemde popster. Haar naam is Sara heeft het verhaal. Ze heeft er thuis een boekje van gemaakt. Een hele serie wil ze maken met allemaal delen met de titel; Haar naam is… Voor haar vader had ze laatst een tekening gemaakt van een adelaar. Ze vond het zelf maar niks. Maar hij was er blij mee en vond de tekening mooi. Dus heeft ze hem toch maar afgemaakt.
verhalen over 8 maart

Mensen enthousiasmeren

Ze vindt het leuk om mensen enthousiast te maken, daar wordt ze zelf ook weer enthousiast van. Jokelijne Gerristen is politiek actief bij het CDA. Ze vindt het belangrijk dat kinderen sporten. Dan zijn ze met elkaar bezig en het is ook nog eens gezond. Zo heeft ze vorig jaar in februari de have klas van haar kind meegenomen naar het natuurijs in Friesland. Het doet er niet toe of je wel of niet kan schaatsen. Het was gewoon heerlijk om met elkaar buiten op het ijs te zijn.

Mensen zitten vol verhalen, ze willen gehoord worden

Andere mensen inspireren en in beweging zetten. Het enthousiasme spat uit de ogen van Marianne. Ze begeleidt de vrijwilligers van buurbemiddeling. Gewone mensen in Zwolle helpen buren om conflicten op te lossen. Er doen hele verschillende mensen aan mee, een advocaat, een postsorteerder, een jonge meid van in de 20 en oudere mensen. Ze is trots dat mensen in Zwolle elkaar op deze manier simpelweg helpen. Laatst moest ze zelf bij een conflict bemiddelen omdat er veel uitval bij de vrijwilligers was. Het eerst gesprek met de dame was nogal lastig. Deze dame was boos op de buurman dat hij de haag te hoog had laten groeien. Tussen de regels door begreep ze wel dat er meer aan de hand was. Maar ze vreesde dat het niet zou lukken om de buren bij elkaar te krijgen. Bij het tweede gesprek had deze vrouw haar zoon meegenomen. Blijkbaar had die al een goed gesprek met z’n moeder gehad. Hij bood excuses aan zonder dat z’n moeder gezichtsverlies hoefde te lijden. De buurman kon nu ook toegeven dat hij de kwestie niet handig had aangepakt. Ze hebben alle twee naar elkaar geluisterd en de kwestie was binnen 20 minuten opgelost. Mensen zitten vol verhalen, ze willen gehoord worden.

Waterschrijver - verhalen 8 maart

Ik hoefde niet alleen te zijn

Elly woont al twintig jaar in Zwolle en komt uit Iran. Als ik haar vraag wat haar beweging geeft, lacht ze. “Mijn vriendinnen!” Iedere week komen ze bij elkaar. Afgelopen donderdag kwamen ze allemaal bij haar thuis om het overlijden van haar moeder te herdenken. Ze heeft voor ze gekookt, ze hebben samen gebeden, gekletst en gelachen. “Ik hoefde niet alleen te zijn.” Vriendinnen brengen haar in beweging.

Waterschrijver - verhalen 8 maart

Ze stond 10-0 achter

Ondanks dat ze ziek is, spat de energie van haar af als ze vertelt. Britt is actief bij Swollwacht en komt in beweging voor Zwolle. Het zakelijke vrouwennetwerk Sjiek en Pec Zwolle United heeft ze opgericht. Een poos geleden had ze een nare ziekte waarvoor ze naar het ziekenhuis moest. Alles ging goed maar ze was geen cent meer waard. Op dat moment verscheen er een prachtige vacature voor een sponsor manager. Met haar passie voor voetbal en de stad wilde ze die functie hebben, maar ze stond 10-0 achter door haar ziekbed. Toen heeft ze de dames van Sjiek opgebeld. Met z’n tienen hebben ze een website gemaakt. Vervolgens heeft ze een leeg vel als sollicitatiebrief verzonden. Er stond alleen het adres van de website op. Toen kon het bedrijf niet meer om haar heen en heeft ze de functie gekregen.

Zoveel vrouwen bij elkaar, dat inspireert

“Zoveel vrouwen bij elkaar, dat inspireert. Ze laten zich op deze dag van hun beste kant zien.” Jozefien heeft de internationale vrouwendag mee opgezet. Bezoekersvrouwen van de welzijnsorganisatie houden iedere week inloopochtend voor nieuwe Nederlandse vrouwen. Sommigen bezoeksters zijn angstig of zitten onder de blauwe plekken. Het duurt soms een jaar voordat die vrouwen kunnen praten over wat er in hun leven gebeurt. Ze is trots dat deze vrouwen hier nu ook rondlopen. Eerst was er op 8 maart een apart feest voor de gesluierde vrouwen. Maar nu zijn de gesluierde vrouwen ook aanwezig.

Eten, mediteren en slapen

Jolien, Inge, Ruth en Julia moeten lachen als ik ze vraag wat hen in beweging brengt. Ze zijn 14 jaar en roepen eenstemmig: “Eten!!” Vorig jaar waren ze voor het eerst op de vrouwendag. Ze kwamen om cupcakes te versieren en op te eten. Eigenlijk dachten ze dat ze maar een cakeje per persoon zouden mogen versieren. Dus na hun eerste versier- en smulactie, gingen ze naar boven om hun haren te laten krullen. Volstrekt onschuldig meldden ze zich opnieuw bij de cupcakes aan. En nadat ze hun nagels hadden laten lakken, wisten ze opnieuw cupcakes te versieren. Het was echt hartstikke leuk! Vandaag hebben ze gemediteerd. De tijd ging snel voorbij. Ze waren bijna in slapa gevallen maar hun begeleidster had gezegd dat dat prima was. Mediteren lijkt op bijna in slaap vallen. Tevreden lopen ze weer door.

De foto’s zijn gemaakt door Diane Xuereb, Quingphotography

Op jij en overijssel vind je meer authentieke verhalen