Internationale Vrouwendag – Carine Vos

Enkele weken geleden, op 8 maart, was het Internationale Vrouwendag. Al lang geleden, in 1908, is 8 maart uitgeroepen tot Internationale Vrouwendag. Op deze dag vond in New York de eerste staking door vrouwen plaats, gericht tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie. Sinds die tijd staat elk jaar op 8 maart in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld.

Dat die strijdbaarheid en solidariteit nog steeds nodig zijn, blijkt uit allerhande feiten:

  • vrouwen vormen 50% van de wereldbevolking, maar doen 66% van al het werk.
  • Met dat werk verdienen vrouwen 10% van het wereldinkomen. Ze hebben slechts 1% van alle bezittingen.
  • Van alle armen op de wereld is 75% vrouw.
  • Vrouwen in Nederland verdienen gemiddeld 23% minder dan mannen.

Dat zijn nog maar enkel de arbeid-gerelateerde feiten, waarbij dan vrouwenonderdrukking, uitsluiting van onderwijs voor meisjes en geweldsmisdrijven niet zijn meegenomen

In Nederland wordt er al jaren veel over gezegd en geschreven dat vrouwen economisch zelfstandig zouden moeten zijn. Helaas is dat nog lang niet altijd het geval. Maar als loopbaanadviseur vind ik het wel belangrijk dat vrouwen in de gelegenheid zijn te werken, omdat werk, naast economische zelfstandigheid, ook zoveel andere mooie dingen kan
opleveren.

Ten eerste kan arbeid namelijk bijdragen aan je eigenwaarde. Je doet iets wat voor een bedrijf of iemand persoonlijk zin heeft. Er zullen maar weinig mensen zijn die niet het gevoel willen hebben dat wat ze doen ergens toe dient of nut heeft. Er zijn mensen die zich schamen op een feestje omdat ze helaas moeten zeggen dat ze een uitkering hebben. Vaak met het gevoel dat ze zich moeten verdedigen. Kun je meepraten over werk, of heb je werk, dan voel je je vaak veel zekerder.

Daarnaast biedt arbeid zelfontplooiing. Soms vragen de werkzaamheden erom dat je uit je eigen comfortzone komt. Soms moet je iets doen wat je eigenlijk best spannend of moeilijk vindt. Daarna kun je trots zijn op jezelf dat je dat stapje hebt gezet (zelfs als dat stapje niet zo succesvol is). En uit je comfortzone komen begint soms al met een sollicitatiebrief schrijven!
Uiteraard biedt arbeid ook een sociaal netwerk. Je ontmoet mensen, collega’s, cliënten en je kunt gedachten uitwisselen, groeien en leren van elkaar. En met net wat meer geld in de knip kun je ook op een andere manier je sociale netwerk uitbreiden, want je kunt meer leuke
dingen doen in je vrije tijd, waar je ook weer anderen ontmoet.

Bovenstaande geldt voor iedereen, niet enkel voor vrouwen. Het zijn argumenten en motivaties die ik regelmatig in mijn praktijk tegenkom, bij zowel mannen als vrouwen.

Mensen zijn op zoek naar ander of nieuw werk, waarbij geld verdienen, nut hebben en meer plezier in het werk bijna altijd de terugkerende elementen zijn. En dat is wat je iedereen gunt. Dat hadden die stakende vrouwen in 1908 al lang bekeken! Gezien het recht op werk zou internationale vrouwendag dan ook eigenlijk internationale mensendag moeten heten!
Carine VosCarine Vos, Registerloopbaanprofessional (studiekeuze en loopbaanadvies)

Verschenen in De Peperbus, 25 maart 2015
Bronvermelding: http://www.beleven.org/feest/internationale_vrouwendag