Zwolse Vrouwendag is weinig feministisch

ZWOLLE – Ruim 600 vrouwen stroomden zondag bij Landstede aan het Dokterspad het pand binnen om samen Internationale Vrouwendag te vieren.

Met feminisme heeft de Vrouwendag in Zwolle volgens bezoeksters weinig te maken. “Er worden vooral mooie workshops gegeven door gedreven vrouwen “, vindt één van hen.

Wat meer dan 100 jaar geleden begon met een staking door duizenden textielarbeidsters in het Amerikaanse Massachusetts, is uitgegroeid tot een jaarlijkse Internationale Vrouwendag. Toen stonden ze op tegen slechte werkomstandigheden. In Zwolle brengt de Vrouwendag opvallend veel jonge meiden op de been.

Meditatie

Er staan lessen en lezingen over eerlijke mode, loopbaanadvies en dans op het programma. Vrouwen kunnen terecht bij stands gericht op ‘wellness’ en verzorging en er is een spiritueel plein met lessen in meditatie. Met volop te eten (rijstgerechten en geglazuurde taarten) is het vooral een feestdag. Mannen worden alleen bij hoge uitzondering toegelaten: de fotograaf van deze krant moest zich verantwoorden.

internationale vrouwendag 2015 zwolleHuishoudbeurs

Aan een tafel zitten twee studentes Journalistiek. “We maken een radioverslag en een artikel over dit evenement”, vertelt Anne Snijders. “Vooraf dacht ik dat het meer gericht zou zijn op feminisme, maar dat valt mee. Hier zijn vooral bedrijven die zichzelf promoten en er is lekker eten. Het doet me denken aan de huishoudbeurs.” Volgens medestudent Madelon van Wijk heerst er een verkeerd beeld van feminisme. “Vroeger stond feminisme voor ‘wij zijn beter dan mannen’. Sommige vrouwen zijn doorgeslagen in dat idee.” Dat doorslaan uit zich volgens Van Wijk in omslachtig respect afdwingen. “Het feit dat je een vrouw bent gebruiken als argument of excuus. Op een bepaalde manier behandeld willen worden, omdat je een vrouw bent.” Dat vinden de meiden, beide 19 jaar, onzin.

Vooroordeel

Dat de Vrouwendag over feminisme gaat is volgens Anneke van de Pavert, voorzitter van het Zwols Vrouwenplatform, een vooroordeel. “Dat wil niet zeggen dat hier geen feministen aanwezig zijn.” Het is voor Van de Pavert dan ook geen vies woord. “We komen als vrouwen samen om van elkaar te leren en we blijven strijden voor het uitvoeren van dezelfde functies en een gelijk inkomen tussen mannen en vrouwen.”